Przepis na karkówka gotowana w łupinach cebuli 📖
Składniki:- 1 kg karkówki wieprzowej
- 4-5 średnich cebul
- Sól
- Pieprz
- Ziele angielskie
- Liść laurowy
- Majeranek
- Kminek
- Gorąca woda
- Olej roślinny
Sposób przygotowania:
1. Karkówkę umyj, osusz i oczyść z ewentualnych błon i nadmiaru tłuszczu.
2. Cebulę obierz i pokrój w łupinki.
3. Skórę karkówki delikatnie naciągnij nożem, aby powstały kwadraty.
4. W każdą naciętą część mięsa wsadź po kilka łupin cebulowych.
5. Przypraw mięso solą, pieprzem, zielem angielskim, liściem laurowym, majerankiem i kminkiem.
6. Na dno dużego garnka wlej odrobinę oleju roślinnego.
7. Ułóż karkówkę na cebuli.
8. Całość zalej gorącą wodą tak, aby mięso było przykryte.
9. Troszkę soli posyp na wierzch.
10. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 2-2,5 godziny. W razie potrzeby dolewaj odrobinę wody.
11. Kiedy mięso będzie miękkie i soczyste, wyjmij je z wywaru i odłóż na talerz.
12. Wywar możesz zagęścić, gotując na większym ogniu lub odcedzić i podgrzać jako sos.
13. Karkówkę pokrój w plastry i podawaj z sosem oraz ulubionymi dodatkami.
Smacznego!