Przepis na karkówkę cielęcą 📖
Przepis na karkówkę cielęcą:Składniki:
- 1 kg karkówki cielęcej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- Sok z 1 cytryny
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- Sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
1. Karkówkę cielęcą przepłucz pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem.
2. W małej miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, czosnek, sok z cytryny, tymianek, rozmaryn, sól i pieprz.
3. Posmaruj karkówkę przygotowanym wcześniej mieszanką ziołową z obu stron.
4. Odstaw na minimum 30 minut, aby mięso nabrało smaku.
5. Rozgrzej grill lub patelnię grillową na średnim ogniu.
6. Umieść karkówkę na grillu lub patelnię grillową i smaż przez około 12-15 minut z każdej strony, aż mięso będzie dobrze przyrumienione i osiągnie pożądaną temperaturę.
7. Przełóż karkówkę na deski do krojenia i odczekaj kilka minut, aby mięso odpoczęło.
8. Następnie pokrój karkówkę na plastry i podawaj od razu.
Smacznego!