Przepis na smażoną wątróbkę cielęcą 📖

Przepis na smażoną wątróbkę cielęcą:

Składniki:
- 500g wątróbki cielęcej
- 2 łyżki masła
- 1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- Sól i pieprz do smaku
- ½ szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki oleju roślinnego

Przygotowanie:
1. Wątróbkę dokładnie umyj i osusz. Pokrój na cienkie plasterki.
2. W dużym rondelku rozgrzej olej roślinny na średnim ogniu.
3. Oprósz plasterki wątróbki solą i pieprzem, a następnie obtacz w mące pszennej.
4. Smaż plasterki wątróbki na rozgrzanym oleju przez około 3-4 minuty z każdej strony, aż staną się złociste i chrupiące. Przełóż wątróbkę na talerz.
5. W tej samej patelni, w której smażyłeś wątróbkę, rozpuść masło.
6. Dodaj cebulę i czosnek. Smaż przez około 5 minut, aż cebula zmięknie i zacznie delikatnie się karmelizować.
7. Przełóż smażoną cebulę na talerz z wątróbką.
8. Podawaj smażoną wątróbkę cielęcą na gorąco, przyozdobioną uprażonymi cebulkami. Możesz również dodać do tego ulubione dodatki, na przykład surówkę czy pieczywo.

Smacznego!

Podobne przepisy

wątróbkę cielęcą duszoną
wątróbkę smażoną
smażoną wątróbkę wieprzową
smażoną wątróbkę drobiową
smażoną wątróbkę z indyka