Przepis na karkówkę duszoną w sosie 📖
Przepis na karkówkę duszoną w sosie:Składniki:
- 1 kg karkówki wieprzowej
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 pomidory
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka bulionu warzywnego lub mięsnego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Karkówkę pokroić na plastry o grubości około 2 cm. Delikatnie je rozbijamy.
2. Cebulę i czosnek obrać oraz posiekać. Marchewki i pomidory pokroić w kostkę.
3. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę i czosnek, aż zmiękną.
4. Dodać pokrojoną karkówkę i obsmażyć z obu stron, aż się zrumieni.
5. Do mięsa dodać marchewki, pomidory, koncentrat pomidorowy, paprykę słodką, oregano, tymianek, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać.
6. Wlać bulion oraz dodać garść wody, tak aby mięso było przykryte. Całość dokładnie wymieszać.
7. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 1,5 - 2 godziny, od czasu do czasu mieszając.
8. Kiedy mięso będzie miękkie i soczyste, sos powinien się zagęścić. Jeśli jest zbyt gęsty, można dodać jeszcze trochę wody.
9. Po ugotowaniu karkówkę duszoną podawać zaraz na talerzach, idealnie pasuje do niej kluski śląskie i surówka z kiszonej kapusty.
Smacznego!