Przepis na karkówkę duszoną z cebulą 📖
Składniki:- 1 kg karkówki wieprzowej
- 4 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki papryki słodkiej
- 1 łyżka papryki ostrej (opcjonalnie dla tych, którzy lubią pikantne dania)
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Karkówkę umyj, osusz i pokrój na nieduże kawałki.
2. Cebule obierz i pokrój w piórka.
3. W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek razem z masłem.
4. Dodaj kawałki karkówki i obsmaż je na złoty kolor z każdej strony.
5. Wsyp papryki słodką i ostrą, dodaj przeciśnięty czosnek i cebulę.
6. Smaż wszystko razem, aż cebula zmięknie.
7. Zalej bulionem warzywnym, przykryj i dusz potrawę na małym ogniu przez około 1,5 - 2 godziny, aż mięso stanie się miękkie i soczyste. Jeśli potrzebujesz, dodawaj w trakcie duszenia wodę.
8. Przypraw gotowe danie solą i pieprzem do smaku.
9. Karkówkę duszoną z cebulą podawaj gorącą, najlepiej z ziemniakami lub kaszą i ulubionymi warzywami.
Dobrego apetytu!