Przepis na karkówkę ewa gotuje 📖
Karkówka to jedno z najbardziej popularnych mięs na grillu. Dzięki długiemu pieczeniu w niskiej temperaturze, mięso staje się miękkie i soczyste. Oto prosty przepis na karkówkę według Ewy Gotuje:Składniki:
- 1 kg karkówki wieprzowej
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Karkówkę umyj, osusz i pokrój w grube plastry.
2. Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z olejem, musztardą, miodem, sosem sojowym, papryką, solą i pieprzem.
3. Plastry karkówki obtocz w przygotowanej marynacie, dokładnie ją wmasowując w mięso. Przykryj miską i odstaw na około 2 godziny do lodówki, aby mięso się zamarynowało.
4. Włącz grill lub rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
5. Na rozgrzanej grillowej płycie lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż kawałki karkówki.
6. Piecz karkówkę w nagrzanym piekarniku przez około 1,5 godziny lub grilluj na już rozgrzanym grillu przez około 15-20 minut z każdej strony.
7. Sprawdź gotowość mięsa, wkłuwając w niego widelec. Jeśli po wyjęciu widelec wychodzi suchy, karkówka jest już gotowa.
8. Podawaj karkówkę ze świeżymi warzywami, np. sałatą, pomidorem i ogórkiem. Możesz również podać do niej ulubione sosy.
Smacznego!