Przepis na karkówkę marynowaną 📖

Przepis na karkówkę marynowaną:

Składniki:
- 1 kg karkówki wieprzowej
- 4 łyżki oleju
- 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka oregano
- Sok z 1 cytryny
- Sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
1. Karkówkę umyj i osusz. Następnie pokrój na kawałki o grubości około 2 cm.
2. W misce wymieszaj olej, przeciśnięty czosnek, sos sojowy, miód, musztardę, paprykę słodką, oregano, sok z cytryny, sól i pieprz.
3. Marynatę przełóż do zamkniętego pojemnika, dodaj pokrojone kawałki karkówki i dokładnie je obtocz w marynacie.
4. Odstaw marynowaną karkówkę do lodówki na co najmniej 2 godziny, ale najlepiej na całą noc, aby mięso dobrze przeszło w marynacie.
5. Po upływie czasu, wyjmij karkówkę z lodówki i pozostaw na kilka minut, aby temperatura mięsa się wyrównała.
6. Na rozgrzaną patelnię wlej kilka łyżek oleju i smaż karkówkę na średnim ogniu przez około 4-5 minut z każdej strony, aż mięso będzie dobrze zrumienione i soczyste.
7. Gotową karkówkę marynowaną podawaj np. z pieczonymi ziemniakami lub sałatką. Smacznego!

Podobne przepisy

cebulkę marynowaną
szynkę marynowaną
rybe marynowana
golonka marynowana
cebulę marynowaną