Przepis na karkówkę na obiad 📖
Przepis na karkówkę na obiad:Składniki:
- 1 kg karkówki wieprzowej
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
1. Karkówkę umyj i osusz.
2. Czosnek obierz i drobno posiekaj.
3. W misce wymieszaj olej roślinny, miód, sos sojowy, czosnek, paprykę, tymianek, sól i pieprz.
4. Karkówkę natrzyj przygotowanym wcześniej sosem, dokładnie masując mięso.
5. Włóż natarty mięso do naczynia, przykryj i odstaw na minimum 1 godzinę, aby się marynowało.
6. Po tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
7. Karkówkę wyjmij z marynaty i odstaw ją na patelnię, na której będzie pieczona.
8. Wstaw patelnię z mięsem do piekarnika i piecz przez około 1 godzinę lub do momentu, gdy mięso będzie miękkie i dobrze przypieczone.
9. W trakcie pieczenia polewaj karkówkę odrobiną marynaty.
10. Gotowe mięso wyjmij z piekarnika, odczekaj chwilę, a następnie pokrój w plastry.
11. Podawaj karkówkę na obiad z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami i sałatką.
Smacznego!