Przepis na karkówkę pieczoną w zupie cebulowej 📖
Składniki:- 1 kg karkówki wieprzowej
- 2-3 duże cebule
- 4-5 ząbków czosnku
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 łyżka oleju
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Karkówkę dokładnie umyć, osuszyć i pokroić na porcje.
2. Na dużą patelnię wlać olej i rozgrzać na średnim ogniu.
3. Mięso obsmażyć na rumiano z obu stron, a następnie wyjąć z patelni.
4. Do tej samej patelni dodać masło klarowane i pokrojoną cebulę. Smażyć, aż cebula zmięknie i zacznie się lekko karmelizować.
5. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze przez chwilę.
6. Wrzucić na patelnię liście laurowe, tymianek, słodką paprykę, sól i pieprz. Wymieszać wszystko razem.
7. Następnie wlać bulion warzywny i zagotować.
8. Karkówkę z powrotem położyć na patelnię, przykryć i gotować na małym ogniu przez około 1,5-2 godziny, aż mięso będzie miękkie i łatwo się kroić.
9. Gdy mięso będzie gotowe, wyjąć je z zupy i pokroić na cienkie plastry.
10. Zupę cebulową przelać do talerzy, dodając wyjęte z niej liście laurowe.
11. Na wierzchu zupki ułożyć plastry karkówki.
Smacznego!