Przepis na karkówkę po cygańsku z pieczarkami 📖
Składniki:- 1 kg karkówki wieprzowej
- 500 g pieczarek
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Karkówkę pokrój na grube plastry, a następnie lekko rozklep delikatnie tłuczkiem do mięsa.
2. Wymieszaj w misce sos sojowy, słodką paprykę, oregano, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
3. Marynatą wyłoż jeszcze ciepłą karkówkę i odstaw na minimum 30 minut do lodówki.
4. Cebulę pokrój w piórka. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Papryki pokrój w grubą kostkę.
5. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim cebulę i czosnek aż do zeszklenia.
6. Dodaj do patelni pokrojone papryki i smaż przez około 5 minut.
7. Dołącz do warzyw pokrojone pieczarki i smaż kolejne 5 minut.
8. Na osobnej patelni, rozgrzej olej i obsmaż z każdej strony karkówkę na złoty kolor.
9. Upiecz karkówkę w piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 180°C.
10. Po upieczeniu, pokrój karkówkę na mniejsze kawałki.
11. Na dużej patelni, połącz smażone warzywa z upieczoną karkówką i duś przez kolejne 10 minut, doprawiając ewentualnie do smaku.
12. Podawaj gorące, najlepiej z ziemniakami lub pieczywem.
Smacznego!