Przepis na karkówkę w sosie teriyaki 📖
Składniki:- 500g karkówki wieprzowej
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej, rozpuszczona w 2 łyżkach wody
- Sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
1. Karkówkę pokrój na cienkie plastry, a następnie pokrój każdy plaster na mniejsze kawałki.
2. W misce wymieszaj sos sojowy, miód, sos rybny, posiekany czosnek, sól i pieprz. Dodaj kawałki karkówki i dokładnie wymieszaj, aby mięso było równomiernie pokryte mieszanką.
3. Odstaw mięso na około 30 minut, aby się zamarynowało.
4. Rozgrzej olej roślinny na dużym rondlu lub wok'u na średnim ogniu.
5. Dodaj karkówkę wraz z marynatą do rozgrzanego oleju. Smaż przez około 5-7 minut, aż mięso będzie dobrze przypieczone.
6. Wlej rozpuszczoną mąkę kukurydzianą i wodę do rondla z mięsem. Mieszaj, aż sos zgęstnieje.
7. Kontynuuj smażenie przez kolejne 2-3 minuty, aż mięso będzie dobrze skarmelizowane i sos będzie gładki.
8. Podawaj gorącą karkówkę w sosie teriyaki jako danie główne. Można podać ją np. z ryżem, warzywami lub sałatką.
Smacznego!