Przepis na pierś z kurczaka w sosie teriyaki 📖

Składniki:
- 2 pierś z kurczaka
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżka mąki kukurydzianej rozpuszczonej w 2 łyżkach wody
- 1 łyżka oleju roślinnego
- Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Pierś z kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę.
2. W miseczce wymieszaj sos sojowy, brązowy cukier, ocet ryżowy, imbir i czosnek.
3. Dodaj pokrojonego kurczaka do sosu i odstaw na 30 minut, aby się marynował.
4. Na patelni rozgrzej olej roślinny, dodaj kurczaka (odlejając sos z marynaty) i smaż na średnim ogniu przez około 6-8 minut, aż mięso będzie dobrze usmażone.
5. W międzyczasie, w małym garnku podgrzewaj pozostały sos z marynaty, a następnie dodaj rozpuszczoną mąkę kukurydzianą i gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
6. Gdy kurczak jest gotowy, dodaj zgęszczony sos teriyaki, wymieszaj i smaż jeszcze przez 1-2 minuty, aż sos dokładnie pokryje mięso.
7. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
8. Podawaj pierś z kurczaka w sosie teriyaki na gorąco. Możesz podać ją z ryżem lub warzywami na osobnym talerzu.

Smacznego!

Podobne przepisy

filety z kurczaka w sosie teriyaki
pierś z kurczaka w sosie
pierś z kurczaka w białym sosie
pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym
pierś z kurczaka w sosie curry