Przepis na karkówkę z dzika 📖

Składniki:
- 1 kg karkówki z dzika
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Karkówkę umyj i osusz. Następnie pokrój ją na kawałki o grubości około 2-3 cm.
2. W misce wymieszaj sos sojowy, miód, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz.
3. Połóż pokrojone kawałki karkówki do miski z marynatą, dokładnie je obtocz we wszystkich składnikach i pozostaw na minimum 2 godziny w lodówce. Im dłużej, tym lepiej.
4. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż karkówkę na średnim ogniu, około 3-4 minuty z każdej strony, aż na zewnątrz nabierze złotego koloru.
5. Następnie przełóż mięso do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 30-40 minut, aż karkówka będzie miękka i soczysta.
6. Podawaj gorącą karkówkę z dzika z ulubionymi dodatkami, na przykład ziemniakami pieczonymi i surówką z kiszonej kapusty.

Smacznego!

Podobne przepisy

wątróbkę z dzika
golonkę z dzika
udziec z dzika
gulasz z dzika
tatara z dzika