Przepis na wątróbkę z dzika 📖

Przepis na wątróbkę z dzika:

Składniki:
- 500 g wątróbki z dzika
- 2 łyżki masła
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- Sól i pieprz do smaku
- 1/4 szklanki białego wina

Instrukcje:

1. Wątróbkę z dzika oczyść, usuń błony i pokrój na plastry o grubości około 1 cm.

2. Rozgrzej masło w dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut, aż będą miękkie i lekko zrumienione.

3. Dodaj plastry wątróbki do patelni, oprósz je suszonym tymiankiem i delikatnie posól oraz popieprz. Smaż na średnim ogniu przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru.

4. Zwiększ temperaturę do wysokiej i dodaj wino. Gotuj jeszcze przez około 1-2 minuty, aż wino odparuje i powstanie aromatyczny sos.

5. Przenieś wątróbkę z dzika na talerze i polej sosem z patelni. Możesz podać ją z ulubionymi dodatkami, np. pieczonymi ziemniakami lub sałatką.

Smacznego!

Podobne przepisy

pasztet z dzika
karkówkę z dzika
gulasz z dzika
kiełbasę z dzika
golonkę z dzika