Przepis na udziec z dzika 📖

Przepis na udziec z dzika:

Składniki:
- 1 udziec z dzika (około 2 kg)
- 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
- 2 łyżki rozmarynu, posiekane
- 2 łyżki tymianku, posiekane
- 1 łyżka gorczycy
- 2 łyżki oleju oliwkowego
- sól i pieprz do smaku

Instrukcje:
1. Przygotuj udziec z dzika, usuń ewentualne błony i tłuszcz. Możesz również poprosić rzeźnika o przygotowanie go wcześniej.
2. W dużym naczyniu wymieszaj czosnek, rozmaryn, tymianek, gorczycę, olej oliwkowy, sól i pieprz.
3. Włóż udziec z dzika do miski i dokładnie natrzyj go przygotowanym wcześniej mieszanką ziołową. Upewnij się, że mięso jest równomiernie pokryte.
4. Przełóż udziec do naczynia żaroodpornego i przykryj folią spożywczą. Pozostaw go do marynowania w lodówce przez co najmniej 4 godziny, ale idealnie byłoby na całą noc.
5. Po upływie czasu marynowania, wyjmij mięso z lodówki i pozostaw je na 30 minut, aby osiągnęło temperaturę pokojową.
6. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
7. Wyjmij folię spożywczą z mięsa i umieść udziec z dzika na ruszcie do pieczenia, które ułóż na blaszce.
8. Piecz mięso przez około 1,5-2 godziny, w zależności od preferowanego stopnia wysmażenia. Sprawdź, czy temperatura wewnętrzna mięsa wynosi około 70 stopni Celsjusza.
9. Po upieczeniu, wyjmij udziec z dzika z piekarnika i pozwól mu odpocząć przez 10-15 minut, aby soki się rozprowadziły.
10. Następnie pokrój mięso na plastry i podawaj je z ulubionymi dodatkami, na przykład z sosem żurawinowym i pieczonymi ziemniakami.

Smacznego!

Podobne przepisy

pasztet z dzika
kiełbasę z dzika
golonkę z dzika
wątróbkę z dzika
karkówkę z dzika