Przepis na karkówkę z grzybami leśnymi 📖
Składniki:- 1 kg karkówki wieprzowej
- 500 g grzybów leśnych (np. kurki, podgrzybki)
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 szklanka bulionu warzywnego
Wykonanie:
1. Karkówkę pokrój na kawałki o grubości około 2 cm.
2. W rondlu rozgrzej masło i olej, a następnie podsmaż cebulę i czosnek.
3. Grzyby oczyść, umyj i pokrój na mniejsze kawałki.
4. Dodaj grzyby do rondla i smaż przez kilka minut, aż puści wodę.
5. Dodaj pokrojoną karkówkę do grzybów.
6. Smaż mięso z grzybami na średnim ogniu, aż zewsząd się zrumieni.
7. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
8. Następnie wlej bulion i zamknij pokrywką.
9. Duszyć na małym ogniu przez około 1,5 godziny, aż mięso stanie się miękkie i soczyste.
10. Przed podaniem polecam przekładanie mięsa i grzyby do osobnej miski, aby móc odlać nadmiar tłuszczu.
Karkówkę z grzybami leśnymi można podawać z ziemniakami lub kaszą oraz sałatką z pomidorów i ogórków. Smacznego!