Przepis na karkówkę z kociołka 📖
Składniki:- 1 kg karkówki wieprzowej
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki papryki wędzonej
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 szklanka bulionu (warzywnego lub mięsnego)
- opcjonalnie: kilka plasterków boczku
Wykonanie:
1. Karkówkę dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, a następnie osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój na nieduże kawałki.
2. Cebule i czosnek obierz, pokrój w kostkę.
3. W dużym garnku rozgrzej olej, wrzuć cebulę i czosnek oraz, jeśli chcesz, pokrojone w kostkę plasterki boczku. Smaż wszystko na złoto.
4. Dodaj mieloną paprykę, słodką paprykę, kminek, sól i pieprz. Wymieszaj wszystko, smaż jeszcze przez około minutę.
5. Dodaj kawałki karkówki do garnka i obsmaż na średnim ogniu przez 5-7 minut, aż zaczną się rumienić.
6. Wlej bulion do garnka. Powinien on przykrywać mięso w całości. Gdyby go brakowało, można dolać trochę wody.
7. Przykryj garnek i gotuj na wolnym ogniu przez minimum 2 godziny. W trakcie gotowania mieszaj od czasu do czasu.
8. Gdy mięso jest miękkie i soczyste, wyłącz ogień. Odstaw kociołek na kilkanaście minut, aby smaki się przegryzły.
Karkówkę z kociołka podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład z pieczywem, pieczonymi ziemniakami lub surówką z kiszonej kapusty. Smacznego!