Przepis na karkówkę z ogórkami kiszonymi 📖

Składniki:
- 1 kg karkówki wieprzowej
- 4 ogórki kiszone
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia

Przygotowanie:
1. Karkówkę umyj, osusz i pokrój na grube plastry.
2. Plastry karkówki lekko rozbij tłuczkiem, aby mięso było delikatniejsze.
3. Cebule obierz i pokrój w piórka. Czosnek również obierz i drobno posiekaj.
4. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę oraz czosnek, aż staną się lekko rumiane.
5. Dodaj karkówkę na patelnię i smaż z obu stron, aż mięso nabierze złocistego koloru.
6. Dopraw karkówkę solą i pieprzem według własnego gustu.
7. Następnie wsyp ogórki kiszone na patelnię i smaż przez kilka minut, mieszając delikatnie.
8. Zmniejsz ogień i duś karkówkę z ogórkami pod przykryciem przez około 30-40 minut, aż mięso będzie miękkie i soczyste.
9. Podawaj karkówkę z ogórkami kiszonymi na talerzu, jako danie główne, możesz również podać ziemniaki lub kaszę jako dodatek.

Smacznego!

Podobne przepisy

karkówkę z ogórkami konserwowymi
karkówkę
fit karkowke
karkówkę z bbq
karkówkę marynata