Przepis na karkówkę z pieczarkami i serem 📖
Składniki:- 1 kg karkówki wieprzowej
- 250 g pieczarek, pokrojonych w plastry
- 200 g sera, startego na tarce
- 2 cebule, pokrojone w kostkę
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Karkówkę pokrój na plastry o grubości około 2 cm i lekko rozklep delikatnym młotkiem do mięsa.
2. W dużym naczyniu rozgrzej olej i masło. Podsmaż na nim cebulę i czosnek, aż staną się miękkie i lekko złociste.
3. Dodaj plastry karkówki i smaż z obu stron, aż się zrumienią.
4. Dodaj pieczarki i kontynuuj smażenie, aż będą miękkie.
5. Dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką.
6. Przełóż smażone składniki do naczynia żaroodpornego, a na wierzchu równomiernie rozłóż starty ser.
7. Wstaw naczynie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez około 20-25 minut, aż ser się roztopi i zacznie rumienić.
8. Wyjmij z piekarnika i podawaj gorące.
Smacznego!