Przepis na placki karpatka 📖

Składniki:
- 3 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka oleju roślinnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:
1. W misce umieść jajka i roztrzep je za pomocą widelca.
2. Dodaj mąkę, mleko, cukier, sól, olej roślinny i proszek do pieczenia.
3. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aż uzyskasz jednolitą masę bez grudek.
4. Rozgrzej patelnię i natłuść ją odrobiną oleju.
5. Na patelnię wlej porcję ciasta (około 1/4 szklanki) i równomiernie rozprowadź.
6. Smaż placki na złoty kolor z obu stron.
7. Powtarzaj ten proces, aż zużyjesz całe ciasto.
8. Gotowe placki karpatka możesz podawać z ulubionym dodatkiem, na przykład cukrem pudrem, dżemem lub śmietaną.

Smacznego!

Podobne przepisy

karpatka
karpatka bez glutenu
najlepsza karpatka
karpatka z smietana
karpatka w tortownicy