Przepis na karpatka z torebki 📖
Przepis na karpatkę z torebki:Składniki:
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (260 g)
- 500 ml mleka
- 150 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 100 g masła
- 4 jajka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (około 40 g)
- Cukier puder do posypania
Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.
2. Ciasto francuskie rozłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
3. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez około 15-20 minut, aż będzie złociste i chrupiące. Następnie wyjmij z pieca i ostudź.
4. W rondelku zagotuj mleko z cukrem i masłem.
5. W osobnej misce wymieszaj mąkę z budyń waniliowym.
6. Do gotującego się mleka dodaj stopniowo suchą mieszankę mąki i budyniu, cały czas energicznie mieszając, aby uniknąć powstania grudek.
7. Gotuj budyniową masę na małym ogniu, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Odstaw z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
8. Do wystudzonego budyniu dodaj kolejno po jednym jajku, dokładnie mieszając po dodaniu każdego z nich.
9. Pokrój ostudzone ciasto francuskie na połowę wzdłuż, tak aby otrzymać dwie cienkie warstwy.
10. Na dolną warstwę ciasta wyłóż równomiernie przygotowany budyń. Przykryj drugą warstwą.
11. Całość posyp cukrem pudrem i gotową karpatkę wstaw do lodówki na kilka godzin, aby się schłodziła i dobrze przegryzła smakiem.
12. Pokrój na kawałki i podawaj.
Smacznego!