Przepis na karpatke ciasto 📖
Składniki:- 1 opakowanie biszkoptów
- 500 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- Owoce do dekoracji (np. truskawki, maliny)
Przygotowanie:
1. W misce ubijamy śmietanę kremówkę razem z cukrem na sztywno.
2. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy do rozpuszczenia.
3. Stopniowo dodajemy rozpuszczoną żelatynę do ubitej śmietany, delikatnie mieszając.
4. Na dnie odpowiedniego naczynia układamy warstwę biszkoptów.
5. Na biszkoptach równomiernie rozkładamy połowę przygotowanej masy śmietanowej.
6. Następnie układamy drugą warstwę biszkoptów i pozostałą masę śmietanową.
7. Wierzch ciasta posypujemy wiórkami kokosowymi.
8. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny (najlepiej całą noc), aby dobrze się schłodziło i napęczniało.
9. Przed podaniem dekorujemy owoce.
Smacznego!