Przepis na karpatkę duża blacha 📖

Przepis na karpatkę duża blaszka:

Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka wody
- 100 g masła
- 4 jajka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli

Dodatkowe składniki:
- 500 ml śmietany kremówki (30% tłuszczu)
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- owoce (np. truskawki, maliny) lub galaretka

Instrukcje:

1. W garnku zagotuj wodę z masłem, solą i cukrem.
2. Gdy masło się całkowicie rozpuści, wsyp mąkę, cały czas mieszając. Gotuj na małym ogniu około 2-3 minut, aż ciasto stanie się jednolite i będzie odchodzić od ścianek garnka.
3. Następnie przestudź ciasto, a następnie dodawaj po kolei jajka, mieszając dokładnie po każdym dodaniu, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne.
4. Wylej ciasto na dużą blaszkę o wymiarach około 30x40 cm, równomiernie je rozprowadzając po całej powierzchni.
5. Piecz w nagrzanym piekarniku do temperatury 200°C przez około 45-50 minut, aż karpatka nabierze złotego koloru i będzie sucha w środku.
6. Podczas pieczenia karpatki możemy przygotować krem. W rondelku ubij śmietanę kremówkę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Gdy śmietana zacznie gęstnieć, dodaj stopniowo budyń waniliowy, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje.
7. Wystudzoną karpatkę przekrój na pół. Na spodnią część nałóż krem, a następnie owoce lub galaretkę. Przykryj drugą połową ciasta.
8. Gotową karpatkę możemy udekorować dodatkowym cukrem pudrem na wierzchu.

Smacznego!

Podobne przepisy

wuzetkę duża blacha
mazurek duza blacha
brownie duża blacha
izaure duza blacha
sernik duża blacha