Przepis na karpatkę duża blacha 📖
Przepis na karpatkę duża blaszka:Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka wody
- 100 g masła
- 4 jajka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowe składniki:
- 500 ml śmietany kremówki (30% tłuszczu)
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- owoce (np. truskawki, maliny) lub galaretka
Instrukcje:
1. W garnku zagotuj wodę z masłem, solą i cukrem.
2. Gdy masło się całkowicie rozpuści, wsyp mąkę, cały czas mieszając. Gotuj na małym ogniu około 2-3 minut, aż ciasto stanie się jednolite i będzie odchodzić od ścianek garnka.
3. Następnie przestudź ciasto, a następnie dodawaj po kolei jajka, mieszając dokładnie po każdym dodaniu, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne.
4. Wylej ciasto na dużą blaszkę o wymiarach około 30x40 cm, równomiernie je rozprowadzając po całej powierzchni.
5. Piecz w nagrzanym piekarniku do temperatury 200°C przez około 45-50 minut, aż karpatka nabierze złotego koloru i będzie sucha w środku.
6. Podczas pieczenia karpatki możemy przygotować krem. W rondelku ubij śmietanę kremówkę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Gdy śmietana zacznie gęstnieć, dodaj stopniowo budyń waniliowy, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje.
7. Wystudzoną karpatkę przekrój na pół. Na spodnią część nałóż krem, a następnie owoce lub galaretkę. Przykryj drugą połową ciasta.
8. Gotową karpatkę możemy udekorować dodatkowym cukrem pudrem na wierzchu.
Smacznego!