Przepis na karpatke gellwe 📖
Przepis na karpatkę Gellwe:Składniki:
- 1 opakowanie biszkoptów
- 500 ml śmietany kremówki
- 200 g cukru
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 2 opakowania śmietanki fix
- 200 g masła
- 1/2 szklanki mleka
- 100 g orzechów włoskich
Instrukcje:
1. W rondelku zagotuj mleko i rozpuść w nim jedno opakowanie budyń waniliowego. Wystudź.
2. W misce ubij śmietankę kremówkę na sztywno. Dodaj cukier i drugie opakowanie budyń waniliowego. Kontynuuj ubijanie aż do połączenia składników.
3. W osobnej misce utrzyj masło na puch. Dodaj ubitą śmietanę kremówkę i delikatnie wymieszaj za pomocą łopatki, aby składniki połączyły się.
4. Przygotuj formę do wypieku, o wymiarach około 20x20 cm. Wyłóż jej dno biszkoptami.
5. Wylej na biszkopty połowę przygotowanego budyniu, a następnie równomiernie rozprowadź na nim połowę masy śmietankowej. Posyp połową posiekanych orzechów włoskich.
6. Powtórz kolejny raz, dodając drugą warstwę biszkoptów, budyniu, kremu i orzechów.
7. Wstaw formę do lodówki na około 2-3 godziny, aby karpatka dobrze przestygła i ścięła się.
8. Przed podaniem można posypać wierzch karpatki resztą posiekanych orzechów lub udekorować bitą śmietaną.
Smacznego!