Przepis na karpatke gellwe 📖

Przepis na karpatkę Gellwe:

Składniki:
- 1 opakowanie biszkoptów
- 500 ml śmietany kremówki
- 200 g cukru
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 2 opakowania śmietanki fix
- 200 g masła
- 1/2 szklanki mleka
- 100 g orzechów włoskich

Instrukcje:
1. W rondelku zagotuj mleko i rozpuść w nim jedno opakowanie budyń waniliowego. Wystudź.
2. W misce ubij śmietankę kremówkę na sztywno. Dodaj cukier i drugie opakowanie budyń waniliowego. Kontynuuj ubijanie aż do połączenia składników.
3. W osobnej misce utrzyj masło na puch. Dodaj ubitą śmietanę kremówkę i delikatnie wymieszaj za pomocą łopatki, aby składniki połączyły się.
4. Przygotuj formę do wypieku, o wymiarach około 20x20 cm. Wyłóż jej dno biszkoptami.
5. Wylej na biszkopty połowę przygotowanego budyniu, a następnie równomiernie rozprowadź na nim połowę masy śmietankowej. Posyp połową posiekanych orzechów włoskich.
6. Powtórz kolejny raz, dodając drugą warstwę biszkoptów, budyniu, kremu i orzechów.
7. Wstaw formę do lodówki na około 2-3 godziny, aby karpatka dobrze przestygła i ścięła się.
8. Przed podaniem można posypać wierzch karpatki resztą posiekanych orzechów lub udekorować bitą śmietaną.

Smacznego!

Podobne przepisy

gofry gellwe
sernik na zimno gellwe
ciasto czekoladowe gellwe
na karpatke
najlepszą karpatkę