Przepis na kaszę gryczaną z tofu 📖

Składniki:
- 1 filiżanka kaszy gryczanej
- 200g tofu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 marchewka
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- Sól i pieprz do smaku

Instrukcje:
1. Kaszę gryczaną opłucz pod bieżącą wodą, a następnie ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
2. Tofu odsącz i pokrój w kostkę.
3. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj.
4. Marchewkę obierz i pokrój w cienkie paseczki, papryki pokrój w kostkę.
5. W dużym rondlu rozgrzej olej, dodaj tofu i smaż przez kilka minut, aż się zrumieni. Wyjmij tofu z rondla i odstaw na bok.
6. Do tego samego rondla dodaj cebulę, czosnek, marchewkę i papryki. Smaż przez kilka minut, aż warzywa zmiękną.
7. Dodaj ugotowaną kaszę gryczaną, przyprawy oraz sól i pieprz do smaku. Mieszaj wszystko razem przez kilka minut.
8. Na koniec dodaj smażone tofu i jeszcze raz delikatnie wymieszaj potrawę.
9. Możesz podawać kaszę gryczaną z tofu na gorąco jako główne danie lub jako dodatek do sałatek lub zielonych warzyw.

Smacznego!

Podobne przepisy

kasze quinoa
tortille gryczana
szarlotka gryczana
kolacje z kaszą gryczaną
krupnik z kasza gryczana