Przepis na tortille gryczana 📖

Przepis na tortillę gryczaną:

Składniki:
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 szklanka wody
- sól do smaku

1. W dużej misce wymieszaj mąkę gryczaną z solą.
2. Dodaj olej roślinny i stopniowo wlewaj wodę, mieszając całość.
3. Kontynuuj mieszanie, aż składniki się połączą i utworzą jednolite ciasto.
4. Przenieś ciasto na stolnicę i wyrabiaj je przez kilka minut, aż będzie elastyczne i gładkie.
5. Podziel ciasto na mniejsze kawałki i rozwałkuj każdy kawałek na cienkie placki.
6. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Położ na niej placki z ciasta i smaż z obu stron, aż będą lekko zrumienione.
7. Powtarzaj ten proces, aż zużyjesz całe ciasto.
8. Gotowe tortille gryczane można podawać na ciepło lub z zimnymi nadzieniami, takimi jak warzywa, sery czy różne sosy.
9. Smacznego!

Podobne przepisy

szarlotka gryczana
gulasz z kaszą gryczaną
krupnik z kasza gryczana
omlet z kaszą gryczaną
kaszą gryczaną wątróbką