Przepis na kawałki indyka 📖
Przepis na kawałki indyka:Składniki:
- 500g piersi z indyka, pokrojonej na kawałki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 papryka czerwona, pokrojona w paski
- 1 marchewka, pokrojona w plastry
- 200g pieczarek, pokrojonych w plastry
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka miodu
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki, posiekana
Instrukcje:
1. W dużym rondlu lub patelni rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu.
2. Dodaj pokrojone kawałki indyka i smaż je przez 5-7 minut, aż będą lekko złociste z każdej strony. Przełóż je na talerz.
3. W tej samej patelni dodaj cebulę i czosnek, smaż przez 2-3 minuty, aż zmiękną.
4. Dodaj pokrojoną paprykę, marchewkę i pieczarki. Smaż wszystko razem przez 5 minut, aż warzywa będą miękkie.
5. W miseczce wymieszaj sos sojowy i miód. Wlej go do patelni z warzywami i wymieszaj, aby wszystko dobrze się połączyło.
6. Dodaj smażone kawałki indyka z powrotem do patelni i gotuj na niskim ogniu przez kolejne 5 minut, aby smaki się przegryzły.
7. Dopraw kawałki indyka solą i pieprzem według własnego smaku.
8. Posyp kawałki indyka posiekaną natką pietruszki.
9. Podawaj gorące, najlepiej z ryżem lub ziemniakami.
Smacznego!