Przepis na kebab z baraniny 📖
Przepis na kebab z baraniny:Składniki:
- 500g baraniny (np. karkówka lub udziec)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka przyprawy do kebabu
- 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
- Sok z 1 cytryny
- Sól i pieprz do smaku
- Placki tortilli lub chleb pita
- Warzywa (np. pomidory, ogórki, sałata) do podania
- Sos (np. czosnkowy, pomidorowy) do podania
Instrukcje:
1. Baraninę pokrój na mniejsze kawałki, najlepiej w formie paseczków. Wrzuć do miski.
2. Cebulę i czosnek posiekaj drobno i dodaj do mięsa.
3. Do miski dodaj jogurt, oliwę z oliwek, przyprawę do kebabu, paprykę, sok z cytryny, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj, aby mięso dobrze się nasyciło przyprawami. Pozostaw do marynowania na około 2-3 godziny w lodówce.
4. Po upływie czasu marynowania, podsmażaj mięso na grillu lub patelni grillowej przez około 10-12 minut, aż staje się złociste i dobrze przypieczone.
5. W międzyczasie, chleb pita lub placki tortilli delikatnie podgrzej, aby były miękkie i elastyczne.
6. Pokrój warzywa na małe kawałki, np. pomidory i ogórki w plastry, sałatę w paski.
7. Teraz czas na składanie kebaba. Na środek chleba pita lub tortilli połóż porcję mięsa, następnie dodaj warzywa i polej sosem według uznania.
8. Zawiń chleb pita lub tortillę, tak aby składniki były dobrze zamknięte wewnątrz.
9. Kebaba można trzymać razem za pomocą wykałaczki lub aluminiowej folii.
10. Gotowe! Smacznego!