Przepis na kiełbasę bratwurst 📖

Przepis na kiełbasę bratwurst:

Składniki:
- 500g wieprzowego mięsa mielonego (najlepiej barkowego)
- 250g wołowiny mielonej
- 2 duże cebule, drobno posiekane
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka mielonej gorczycy
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 1/2 łyżeczki mielonego majeranku
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki mielonego papryczki chili (opcjonalnie)
- 1/4 szklanki zimnego mleka
- Skórki od kiełbas do smażenia

Wykonanie:
1. W dużej misce połącz wieprzowe i wołowe mięso mielone.
2. Dodaj posiekaną cebulę, przeciśnięty czosnek, sól, pieprz, gorczycę, kminek, majeranek, imbir, gałkę muszkatołową i papryczkę chili (jeśli używasz).
3. Wlej zimne mleko i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aż powstanie jednolita masa.
4. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw na minimum 4 godziny (najlepiej na całą noc) do lodówki, aby smaki się połączyły.
5. Po wyjęciu z lodówki, formuj kiełbasy o równomiernym kształcie dowolnej długości.
6. Rozgrzej patelnię i w międzyczasie namocz skórki od kiełbas w zimnej wodzie, tak aby były elastyczniejsze.
7. Nawlekaj skórki na końce kiełbas i zawiązuj węzły na drugim końcu każdej kiełbaski.
8. Na rozgrzaną patelnię wstaw kiełbasy bratwurst i smaż na średnim ogniu przez około 15-20 minut, regularnie obracając, aż będą chrupiące i dobrze przypieczone.

Twoja kiełbasa bratwurst jest gotowa do podania. Możesz ją podać z pieczywem, musztardą, kiszonymi ogórkami czy kapustą pekińską. Smacznego!

Podobne przepisy

kiełbasę bratwurst domowej roboty
kiełbasę
kiełbasę 10 kg
kiełbasę 5 kg
kiełbasę jałowcowa