Przepis na kiełbasę do wędzenia 📖
Oto prosty przepis na kiełbasę do wędzenia:Składniki:
- 2 kg mięsa wieprzowego (np. łopatka lub szynka)
- 500 g tłustego boczku
- 20 g soli
- 5 g pieprzu
- 2 g kminku
- 2 g czosnku w proszku
- 1 g gałki muszkatołowej
- 100 ml zimnej wody
- owinięcie do kiełbasy (np. jelito naturalne)
Przygotowanie:
1. Mięso wieprzowe i boczek pokrój na mniejsze kawałki, usuwając nadmiar tłuszczu i ścięgien.
2. Przygotuj marynatę, mieszając sól, pieprz, kminek, czosnek w proszku i gałkę muszkatołową.
3. Mięso i boczek posyp równomiernie przygotowaną marynatą, a następnie wmasuj w niego marynatę, starając się dokładnie pokryć każdy kawałek.
4. Dodaj zimną wodę i ponownie wymieszaj, aż składniki się połączą.
5. Przykryj mięso folią spożywczą i odstaw je do lodówki na co najmniej 12 godzin, aby marynata wniknęła w mięso.
6. Po upływie czasu marynowania, przygotuj maszynkę do mielenia mięsa i przy pomocy odpowiedniego sitka zacznij mielić mieszaninę wieprzową i boczku.
7. Gotową masę mięsną przekładaj do owinięcia do kiełbasy, starając się zagęścić i usunąć powietrze z wnętrza.
8. Następnie możesz formować kiełbasy, wiążąc je na potrzebną długość.
9. Gotowe kiełbasy można wędzić, wykorzystując tradycyjną wędzarnię lub specjalny wędzarnik.
10. Wędzenie powinno trwać około 4-6 godzin, w zależności od preferencji wędzenia.
11. Po upływie czasu, kiełbasy są gotowe do spożycia bądź dalszej obróbki, takiej jak gotowanie, grillowanie czy smażenie.
Smacznego!