Przepis na kiełbasę do wędzenia 📖

Oto prosty przepis na kiełbasę do wędzenia:

Składniki:
- 2 kg mięsa wieprzowego (np. łopatka lub szynka)
- 500 g tłustego boczku
- 20 g soli
- 5 g pieprzu
- 2 g kminku
- 2 g czosnku w proszku
- 1 g gałki muszkatołowej
- 100 ml zimnej wody
- owinięcie do kiełbasy (np. jelito naturalne)

Przygotowanie:
1. Mięso wieprzowe i boczek pokrój na mniejsze kawałki, usuwając nadmiar tłuszczu i ścięgien.
2. Przygotuj marynatę, mieszając sól, pieprz, kminek, czosnek w proszku i gałkę muszkatołową.
3. Mięso i boczek posyp równomiernie przygotowaną marynatą, a następnie wmasuj w niego marynatę, starając się dokładnie pokryć każdy kawałek.
4. Dodaj zimną wodę i ponownie wymieszaj, aż składniki się połączą.
5. Przykryj mięso folią spożywczą i odstaw je do lodówki na co najmniej 12 godzin, aby marynata wniknęła w mięso.
6. Po upływie czasu marynowania, przygotuj maszynkę do mielenia mięsa i przy pomocy odpowiedniego sitka zacznij mielić mieszaninę wieprzową i boczku.
7. Gotową masę mięsną przekładaj do owinięcia do kiełbasy, starając się zagęścić i usunąć powietrze z wnętrza.
8. Następnie możesz formować kiełbasy, wiążąc je na potrzebną długość.
9. Gotowe kiełbasy można wędzić, wykorzystując tradycyjną wędzarnię lub specjalny wędzarnik.
10. Wędzenie powinno trwać około 4-6 godzin, w zależności od preferencji wędzenia.
11. Po upływie czasu, kiełbasy są gotowe do spożycia bądź dalszej obróbki, takiej jak gotowanie, grillowanie czy smażenie.

Smacznego!

Podobne przepisy

kiełbasę bez wędzenia
kiełbasę domową do wędzenia
kiełbasę swojską do wędzenia
szynkę bez wędzenia
pierś z indyka do wedzenia