Przepis na kiełbasę domową 10kg 📖

Przepis na kiełbasę domową (10 kg):

Składniki:
- 6 kg mięsa wieprzowego (np. łopatka, karkówka, boczek)
- 4 kg mięsa wołowego (np. szponder, polędwica)
- 200 g soli
- 100 g pieprzu
- 30 g czosnku
- 20 g majeranku
- 10 g kminek
- 3 metrów jelit wieprzowych do wypełnienia

Przygotowanie:
1. Mięso wieprzowe i wołowe dokładnie oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki.
2. W osobnych miseczkach przygotować mieszanki przypraw: sól z pieprzem, czosnek z majerankiem oraz kminek.
3. Do miski z mięsem wieprzowym dodać połowę soli z pieprzem i dokładnie wymieszać, a następnie dodać połowę mieszanki czosnkowej i znowu wymieszać.
4. W drugiej misce postępować tak samo z mięsem wołowym - dodać drugą połowę soli z pieprzem i mieszanki czosnkowej, dokładnie wymieszać.
5. Następnie połączyć mięso wieprzowe z wołowym i dobrze wymieszać, aby składniki się połączyły.
6. Przygotować maszynkę do mielenia mięsa i mielić mięso, najlepiej na drobnych oczkach.
7. Kolejnym krokiem jest napełnienie jelit mielonym mięsem, korzystając z maszynki do wędlin.
8. Po wypełnieniu kiełbasy, zawiązać i przerwać na odpowiedniej długości kawałki.
9. Gotowe kiełbasy można przechowywać w lodówce lub zamrozić.

Smacznego!

Podobne przepisy

białą kiełbasę domową
kiełbasę domową do wędzenia
kiełbasę domową wędzoną
domowa carbonare
domowa drożdżówki