Przepis na kiełbasę domową wędzoną 📖

Przepis na kiełbasę domową wędzoną:

Składniki:
- 1 kg mięsa wieprzowego (np. łopatka)
- 300 g boczku
- 2 łyżki soli
- 2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1 łyżeczka suszonej papryki słodkiej
- 1/2 szklanki zimnej wody
- jelita wieprzowe

Wykonanie:
1. Mięso wieprzowe i boczek pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do miski.
2. Do mięsa dodaj sól, pieprz, kminek, czosnek, paprykę oraz zimną wodę. Wymieszaj wszystko dokładnie, używając rąk lub miksera z końcówką do mielenia mięsa.
3. Przez kilka godzin (lub całą noc) odstaw mięso do lodówki, aby przyprawy dobrze się w nim wchłonęły.
4. Jelita wieprzowe dokładnie przepłucz pod bieżącą wodą.
5. Przygotuj maszynkę do mielenia mięsa z końcówką do nadziewania kiełbasy.
6. Mięso przelej do maszynki i zacznij wyciskać je przez jelito, formując kiełbasę o wybranej długości.
7. Gdy całe mięso zostanie wykorzystane, przełóż kiełbasy na stolnicę lub deski.
8. Wędzarnię przygotuj według instrukcji producenta. Jeśli nie masz wędzarni, można użyć zaczerpniętej ze studni drewnianej beczki lub zwykłego grilla.
9. Kiełbasy powiesić na drążkach w wywieszce, tak aby nie dotykały się nawzajem.
10. Wędzarnia powinna mieć temperaturę około 40-50 stopni Celsjusza. Wędź kiełbasy przez około 2-3 godziny.
11. Po tym czasie kiełbasy wyjmij z wędzarni i ostudź.
12. Gotowe wędzone kiełbasy możesz przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Smacznego!

Podobne przepisy

kiełbasę wędzoną
kiełbasę krakowską wędzoną
kiełbasę wędzoną parzoną
kiełbasę wieprzową wędzoną
kiełbasę polską wędzoną