Przepis na kiełbasę indyka 📖
Oto prosty przepis na kiełbasę indyka:Składniki:
- 500g mięsa z indyka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki kminku
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki kolendry
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 3 łyżki oleju
Wykonanie:
1. Mięso indyka pokrój na mniejsze kawałki, a cebulę i czosnek posiekaj drobno.
2. W dużej misce wymieszaj mięso, cebulę i czosnek.
3. Dodaj do masy mięsnej wszystkie przyprawy: sól, pieprz, paprykę, kminek, majeranek, kolendrę, oregano, tymianek i rozmaryn.
4. Całość dobrze wymieszaj, a następnie przekładaj do maszynki do mielenia mięsa.
5. Wyrób kiełbasę korzystając z dyszy o odpowiednim rozmiarze.
6. Kiełbasę indyczą zawieś na linie i pozostaw na około 30 minut w temperaturze pokojowej.
7. Na patelni rozgrzej olej i smaż kiełbasę z obu stron, aż się zrumieni.
8. Gotową kiełbasę wyjmij z patelni i osącz na ręczniku papierowym
9. Przełóż ją na talerz i podawaj na gorąco.
Smacznego!