Przepis na kiełbasę z indyka 📖

Przepis na kiełbasę z indyka:

Składniki:
- 500g mięsa z indyka
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki kminku
- skrętki do kiełbasy lub nitki do wiązania

Przygotowanie:
1. Mięso z indyka dokładnie umyj i osusz. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki.
2. Czosnek i cebulę obierz, a następnie posiekaj na drobne kawałki.
3. Mięso, czosnek, cebulę oraz wszystkie przyprawy wsyp do dużej miski.
4. Całość dokładnie wymieszaj, najlepiej ręcznie, aż składniki się połączą.
5. Masę mięsną włóż do maszynki do mielenia mięsa i zmiel kilka razy, aż otrzymasz jednolitą konsystencję.
6. Przygotowaną masę mięsną przełóż do zimnej wody na kilka godzin, dzięki czemu kiełbasa stanie się bardziej soczysta.
7. Po namoczeniu formuj z masy kiełbaski o dowolnej grubości, zależnie od preferencji.
8. Jeśli nie masz specjalnej maszynki do kiełbasy, możesz formować długie, cienkie wałeczki, które następnie zwijasz w kształt kiełbasy.
9. Gotowe kiełbaski możesz skręcić specjalnymi skrętkami lub związać nitką, aby nadać im ostateczny kształt.
10. Przed podaniem kiełbasy z indyka możesz je usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 25-30 minut.

Smacznego!

Podobne przepisy

kiełbasę indyka
białą kiełbasę z indyka
kiełbasę 10 kg
kiełbasę 5 kg
kiełbasę