Przepis na kiełbasę kminkową 📖

Przepis na kiełbasę kminkową:

Składniki:
- 1 kg wieprzowego mięsa mielonego (np. łopatka, boczek)
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka gorczycy
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1/2 szklanki zimnej wody
- skręcana osłonka do kiełbasy

Przygotowanie:
1. Mięso mielone przełóż do dużej miski.
2. Dodaj sól, pieprz, kminek, gorczycę i czosnek. Wymieszaj dokładnie.
3. Wlej zimną wodę do miski z mięsem i ponownie wymieszaj, aż składniki się połączą.
4. Przełóż masę mięsną do rękawiczek spożywczych i uformuj na długości kiełbasy.
5. Włóż masę mięsną do skręcanej osłonki, starając się nie tworzyć zbyt luźnych bądź zbyt gęstych pęczków.
6. Utwórz kiełbasę, skręcając osłonkę co około 15 cm.
7. Gotową kiełbasę delikatnie przekręć na miejscach, w których została skręcona, dzięki czemu zostanie podzielona na pojedyncze kiełbaski.
8. Kiełbasę zawieś w chłodnym, przewiewnym miejscu na kilka godzin lub przez całą noc, aby dobrze się skomponowała.
9. Gotuj kiełbasę w lekko osolonej wodzie przez około 30-40 minut.
10. Po ugotowaniu kiełbasę można podać z ulubionymi dodatkami, np. musztardą, chrzanem czy kapustą kiszoną.

Smacznego!

Podobne przepisy

kiełbasę
kiełbasę 5 kg
kiełbasę 10 kg
kiełbasę jałowcowa
kiełbasę z gęsi