Przepis na kiełbasę krakowską podsuszaną 📖
Przepis na kiełbasę krakowską podsuszaną:Składniki:
- 1 kg świeżego mięsa wieprzowego (najlepiej połączenie mięsa z łopatki, szyi i schabu)
- 200 g boczku wieprzowego
- 25 g soli
- 3 g pieprzu
- 2 g majeranku
- 2 g kolendry
- 2 g czosnku w proszku
- 2 g cukru
- 100 ml zimnej wody
- skóry do kiełbasek
Przygotowanie:
1. Mięso oraz boczek pokrój na mniejsze kawałki i zmiel je w maszynce do mielenia mięsa.
2. Do mięsa dodaj sól, pieprz, majeranek, kolendrę, czosnek i cukier. Całość dokładnie wymieszaj.
3. Następnie dodaj zimną wodę i ponownie wymieszaj aż składniki dobrze się połączą.
4. Odstaw przygotowaną masę mięsną na kilka godzin, aby uzyskała odpowiedni smak.
5. Po tym czasie, napełnij masę do skórek do kiełbasek, starając się wypełnić je równomiernie.
6. Kiełbasy podsusz na powietrzu przez około 6-8 godzin.
7. Po tym czasie, gotowe kiełbasy podsuszone możesz grillować, piec lub smażyć na patelni - jak preferujesz.
Smacznego!