Przepis na kiełbasę mielonkę 📖
Przepis na kiełbasę mielonkę:Składniki:
- 1 kg mięsa wieprzowego (np. łopatka)
- 400 g boczku
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
Wykonanie:
1. Mięso i boczek pokrój na mniejsze kawałki.
2. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj drobno.
3. W misce połącz mięso, boczek, cebulę, czosnek, paprykę, sól, pieprz, majeranek i kminek.
4. Wszystkie składniki dobrze wyrób, np. ręką lub za pomocą maszynki do mielenia mięsa.
5. Dodaj bulion do mielonej masy i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
6. Odstaw kiełbasę na około 30 minut, aby składniki się połączyły.
7. Następnie formuj kształt kiełbasy i owiń ją w folię spożywczą.
8. Gotową kiełbasę możesz grillować, piec w piekarniku lub smażyć na patelni.
Smacznego!