Przepis na kiełbasę parówkową 📖

Składniki:
- 500g mielonego mięsa (np. wieprzowego)
- 250g schabu
- 1 szklanka lodowatej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- owijki do parówek

1. Schab zmiel na grubszym odsiewaczu mięsa razem z cebulą i czosnkiem.
2. Przełóż do dużej misy i dodaj mielone mięso wieprzowe.
3. Dodaj do masy zmielonej wodę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
4. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aż masa będzie gładka i dobrze połączona.
5. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw na minimum 2 godziny do lodówki, aby składniki dobrze się przegryzły.
6. Następnie formuj kształt parówek - możesz użyć specjalnych owijek lub formować je ręcznie.
7. Ułóż parówki na ruszcie lub patelni grillowej, następnie grilluj je przez około 10-15 minut na umiarkowanym ogniu, co jakiś czas je przewracając.
8. Gotowe parówki podawaj z ulubionymi dodatkami, np. musztardą, ketchupem lub pieczywem.

Smacznego!

Podobne przepisy

na kiełbasę parówkową
kiełbasę
kiełbasę 5 kg
kiełbasę 10 kg
kiełbasę z gęsi