Przepis na kiełbasę po chłopsku 📖
Składniki:- 500 g kiełbasy wieprzowej
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 papryki
- 4 ziemniaki
- 1 garść fasoli szparagowej
- 2 ząbki czosnku
- Sól
- Pieprz
- Olej do smażenia
Wykonanie:
1. Kiełbasę pokrój na plastry o grubości około 1 cm.
2. Cebule obraź i pokrój w piórka. Marchewki obierz i pokrój w plasterki. Papryki oczyść z nasion i pokrój w paski. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Fasolę szparagową umyj i odetnij końce.
3. W dużym garnku rozgrzej olej. Wrzuć cebulę i czosnek, podsmażaj aż będą miękkie i lekko złociste.
4. Dodaj marchewki i papryki. Smaż kilka minut, aż warzywa zmiękną nieco.
5. Dodaj kawałki kiełbasy i obsmaż je z każdej strony.
6. Dodaj ziemniaki i fasolę szparagową. Całość zalej wodą tak, aby wszystkie składniki były przykryte.
7. Dopraw solą i pieprzem, zamieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 30-40 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
8. Po ugotowaniu można podawać gorącą kiełbasę po chłopsku np. z kiszoną kapustą i chrzanem.
Smacznego!