Przepis na kiełbasę po węgiersku 📖
Składniki:- 1 kg kiełbasy wieprzowej
- 2 cebule
- 2 papryki czerwone
- 2 papryki żółte
- 2 papryki zielone
- 4 pomidory
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka ostra papryka w proszku
- 1 łyżeczka kminku
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Kiełbasę pokrój na plasterki o grubości około 1 cm.
2. Cebule, papryki i pomidory pokrój w paski.
3. W dużym garnku rozgrzej olej i dodaj cebulę. Smaż ją na złoty kolor.
4. Dodaj papryki i pomidory do garnka. Smaż wszystko razem przez kilka minut.
5. Wsyp czosnek, słodką paprykę w proszku, ostrą paprykę w proszku, kminek, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj.
6. Dodaj plasterki kiełbasy do garnka i wymieszaj, aby wszystko było pokryte przyprawami.
7. Duszę kiełbasę z warzywami na niskim ogniu przez około 20-30 minut, aż mięso będzie miękkie i aromatyczne.
8. Podawaj kiełbasę po węgiersku na talerzach, jako danie główne lub dodatek do pieczywa.
Smacznego!