Przepis na placki po węgiersku 📖
Składniki:- 2 duże ziemniaki
- 1 cebula
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Instrukcje:
1. Ziemniaki oraz cebulę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
2. Wyciśnij nadmiar soku ziemniaków i cebuli, można to zrobić przez zawiązanie ich w bawełnianą ściereczkę i odciskanie.
3. Zetrzyj ziemniaki i cebulę jeszcze raz, tym razem na tarce o mniejszych oczkach.
4. Wymieszaj zetrzymane ziemniaki i cebulę w misce.
5. Dodaj jajka, mąkę, sól i pieprz do miski z ziemniakami i cebulą. Dokładnie wymieszaj, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą.
6. Rozgrzej olej na dużej patelni.
7. Na rozgrzany olej nakładaj porcje ciasta (ok. 1 łyżki ciasta na jeden plack), formując placki o średnicy około 8-10 cm.
8. Smaż placki na złoty kolor z obu stron.
9. Gdy placki będą gotowe, wyjmij je z patelni i odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
10. Powtórz czynności 7-9 aż zużyjesz całe ciasto.
11. Podawaj placki po węgiersku na ciepło, najlepiej z dodatkiem kwaśnej śmietany, jogurtu lub ulubionego sosu.
Smacznego!