Przepis na kiełbasę polską surową wędzoną 📖
Składniki:- 2 kg mięsa wieprzowego (np. łopatka, szynka)
- 500 g mięsa wieprzowo-wołowego (np. polędwica)
- 40 g soli
- 5 g czarnego pieprzu
- 2 g majeranku
- 2 g czosnku granulowanego
- 2 g anyżu
- 30 g słodkiej papryki
- 2 g kminku
- 100 ml zimnej wody
- 2 m skrętki do kiełbasy (ciecze)
Przygotowanie:
1. Mięso wieprzowe i wieprzowo-wołowe pokrój na mniejsze kawałki i zmiel przez mielniczkę do mięsa.
2. Dodaj do mięsa wszystkie przyprawy: sól, pieprz, majeranek, czosnek granulowany, anyż, paprykę i kminek.
3. Dokładnie wymieszaj mięso i przyprawy, dodając przy tym zimną wodę. Możesz użyć miksera lub zrobić to ręcznie.
4. Przez kilka godzin odstaw mieszankę mięsa w lodówce, aby dobrze się przegryzła.
5. Następnie napełnij mieszankę wędzarniczą, aby nadać kiełbasie odpowiednią wędzoną nutę. Wędź przez około 12 godzin.
6. Po upływie tego czasu, delikatnie osusz kiełbasę i owiń ją skrętką.
7. Gotową kiełbasę zawieś na haczyku w chłodnym miejscu na około 2 dni, aby wysuszona i nabierała odpowiedniej konsystencji.
Twoja polska surowa wędzona kiełbasa jest teraz gotowa do spożycia lub dalszego przechowywania. Smacznego!