Przepis na kiełbasę surową polską 📖
Przepis na kiełbasę surową polską:Składniki:
- 1 kg wieprzowego mięsa z łopatki
- 400 g boczku lub słoniny
- 20 g soli
- 5 g pieprzu
- 3 g kminku
- 3 g czosnku w proszku
- 2 g goździków w proszku
- 1 g majeranku
- 1 g gorczycy
- 1 szklanka zimnej wody
- jelita wieprzowe
Przygotowanie:
1. Mięso oraz boczek lub słoninę dokładnie pokrusz, tak aby powstała jednolita masa.
2. Do masy dodaj sól, pieprz, kmink, czosnek w proszku, goździki, majeranek oraz gorczycę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
3. Stopniowo dodawaj zimną wodę i kontynuuj mieszanie, aż masa nabierze elastyczności.
4. Jelita wieprzowe dokładnie umyj, napełnij masą mięsną, a następnie uformuj porcje o pożądanej długości, zawiążując końce węzłem.
5. Przygotowane kiełbasy zawieś na drucianych wieszakach w chłodnym, dobrze wentylowanym miejscu przez około 48 godzin, aby dobrze wysechły.
6. Kiełbasy gotowe do spożycia możesz przechowywać w lodówce lub zamrozić na późniejsze użycie.
Gotowa kiełbasa surowa polska świetnie smakuje smażona, grillowana lub pieczona. Można ją również dodawać jako składnik do różnych dań, takich jak bigos czy fasolka po bretońsku. Smacznego!