Przepis na kiełbasę swojską 📖

Przepis na kiełbasę swojską:

Składniki:
- 1 kg wieprzowiny (najlepiej karkowej)
- 300 g boczku
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki mielonego goździku
- owocny płat flaki konkretnych
- 1/2 szklanki lodowatej wody

Wykonanie:
1. Wieprzowinę i boczek pokrój w kostkę, cebulę i czosnek posiekaj na drobne kawałki.
2. Mięso, boczek, cebulę oraz czosnek zmiel w maszynce z grubym sitkiem.
3. Dodaj sól, pieprz, kminek, majeranek, paprykę oraz goździk. Całość dokładnie wymieszaj.
4. Dodaj lodowatą wodę i ponownie wszystko wymieszaj, aż składniki dobrze się połączą.
5. Mieszankę na kiełbasę wypełnij do osłonki jelitowej, a następnie twórz równomierne kiełbaski o wybranym przez siebie rozmiarze.
6. Gotową kiełbasę pozostaw na kilka godzin w chłodnym miejscu, aby składniki dobrze się przeniknęły.
7. Kiełbasę można następnie upiec na grillu, smażyć lub gotować w lekko osolonej wodzie.

Smacznego!

Podobne przepisy

kiełbasę swojską 6 kg
kiełbasę swojską 15 kg
kiełbasę swojską 3 kg
kiełbasę swojską 4 kg
kiełbasę swojską 5 kg