Przepis na kiełbasę swojską 5 kg 📖

Przepis na kiełbasę swojską 5 kg:

Składniki:
- 5 kg wieprzowego mięsa (najlepiej szynki)
- 1 kg boczku
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki pieprzu
- 2 łyżki papryki mielonej
- 1 łyżka czosnku w proszku
- 2 szklanki zimnej wody
- naturalne jelita wieprzowe

Instrukcje:

1. Mięso (szynkę) i boczek pokrój na mniejsze kawałki i przepuść przez maszynkę do mielenia, używając sitka o średnich otworach.
2. W dużej misce wymieszaj mięso z boczkiem.
3. Dodaj sól, pieprz, paprykę mieloną oraz czosnek w proszku do masy mięsnej. Dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki równomiernie się rozprowadziły.
4. Powoli wlewaj zimną wodę, ciągle mieszając, aż otrzymasz jednolitą konsystencję mięsa.
5. Jelita wieprzowe dokładnie przepłucz w zimnej wodzie.
6. Przepuszczaj masę mięsną przez maszynkę do mielenia z odpowiednim sitkiem, aby wypełnić jelita mięsną masą. Przed związaniem końców kiełbasy, staraj się zdejmować ewentualne pęcherze powietrza.
7. W gęsto nawiniętą kiełbasę regularnie nacinaj ostrym nożem na kawałki o długości około 10 cm.
8. Ułóż kiełbasę na tackach lub w lekko nasmarowanej tłuszczem blaszce.
9. Kiełbasę ułóż w lodówce na 24 godziny, aby składniki dobrze się połączyły.
10. Gotową kiełbasę spożywaj na surowo lub piecz w piekarniku lub na grillu do zarumienienia skórki.

Smacznego!

Podobne przepisy

kiełbasę swojską 6 kg
kiełbasę swojską 15 kg
kiełbasę swojską 3 kg
kiełbasę swojską
kiełbasę swojską 4 kg