Przepis na kiełbasę z golonki 📖
Składniki:- 1 kg golonki wieprzowej
- 1 kg karkówki wieprzowej
- 200 g słoniny
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki majeranku
- 2 łyżki pieprzu
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka jałowca (opcjonalnie)
- 2 metry naturalnej baraniej lub wieprzowej jelitki
Przygotowanie:
1. Golonkę i karkówkę pokrój w dużą kostkę.
2. Cebule i czosnek posiekaj drobno, a słoninę pokrój w plasterki.
3. W dużym garnku podsmaż cebulę do momentu, aż zmięknie i nabierze złotego koloru.
4. Dodaj czosnek i słoninę, smaż przez kilka minut.
5. Dodaj mięso, majeranek, pieprz, sól oraz jałowiec (jeśli używasz). Mieszaj wszystko razem, aż mięso się zarumieni.
6. Zalej wszystko wodą tak, aby mięso było całe pokryte.
7. Gotuj na małym ogniu przez około 2-3 godziny, aż mięso stanie się miękkie i soczyste.
8. Od czasu do czasu sprawdzaj poziom wody i ewentualnie uzupełniaj.
9. Gdy mięso jest gotowe, odcedź je, ale zachowaj bulion.
10. Przełóż mięso do malaksera i miel je na drobne kawałki.
11. Dodaj do mielonego mięsa odrobinę bulionu, aby nadać kiełbasie wilgotności.
12. Jelitki dokładnie opłucz w zimnej wodzie.
13. Przełóż mięso do worka cukierniczego lub specjalnej maszynki do wytwarzania kiełbasy.
14. Napełnij jelitka masą mięsną, starając się unikać powstawania pęcherzy powietrza.
15. Przy pomocy sznurka zawiąż na obu końcach kiełbasę.
16. Gotową kiełbasę możesz grillować, smażyć lub gotować. Smacznego!