Przepis na kiełbasę z królika i wieprzowiny 📖

Składniki:
- 300g mięsa z królika
- 200g mięsa wieprzowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki mielonej papryki
- skórki z połowy cytryny
- 1/4 szklanki zimnego mleka
- sztuczne osłonki do kiełbasy

Przygotowanie:
1. Mięso z królika i wieprzowe pokrój na mniejsze kawałki i przepuść przez maszynkę do mięsa.
2. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
3. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulę i czosnek, aż staną się miękkie. Odstaw na chwilę do ostygnięcia.
4. W dużej misce połącz mięso z królika i wieprzowe, podsmażoną cebulę i czosnek, majeranek, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, mieloną paprykę, skórki z cytryny i zimne mleko. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
5. Jeśli będzie to konieczne, zamocuj sztuczne osłonki na wylotku maszynki do mięsa.
6. Wsyp mieszaninę mięsną do maszynki i przetłaczaj mięso przez osłonki, formując równomierne kiełbaski o żądanej długości.
7. Kiełbaski ułóż na desce i odstaw do lodówki na około 30 minut, aby mięso się „przykleiło”.
8. Gdy kiełbaski się schłodzą, można je smażyć na patelni lub grillować, aż będą dobrze wypieczone i chrupiące.

Smacznego!

Podobne przepisy

pasztet z królika i wieprzowiny
kiełbasę z królika
kiełbasę z sarny i wieprzowiny
kiełbasę z baraniny i wieprzowiny
pasztet z królika