Przepis na kiszone awokado 📖

Przepis na kiszone awokado jest bardzo prosty. Będziesz potrzebować 2 dojrzałych awokado, 1 cebuli, 2 ząbków czosnku, świeżych ziół (np. kolendra, pietruszka), sól, pieprz, sok z cytryny i słoik o pojemności około 500 ml.

1. Awokado należy obrać i pokroić na małe kawałki. Włożyć je do miski.

2. Cebulę i czosnek należy drobno posiekać i dodać do miski z awokado.

3. Do miski dodaj posiekane zioła, sok z cytryny, sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

4. Przełóż mieszankę do słoika, dociskając delikatnie, aby pozbyć się powietrza. Możesz też lekko potrząsnąć słoikiem, aby składniki się upakowały.

5. Słoik należy szczelnie zamknąć i odstawić w temperaturze pokojowej na około 2-3 dni, aby awokado przegryzło się.

6. Po upływie tego czasu słoik z kiszoną awokado można przechowywać w lodówce. Po otwarciu konsumuj w ciągu kilku dni.

Gotowe! Możesz teraz cieszyć się domowym kiszonym awokado jako dodatkiem do sałatek, wrapów, kanapek czy dań głównych.

Podobne przepisy

ogorki kiszone
kiszone buraczki
kiszone szparagi
kiszone ogorki
ogórki kiszone z miodem