Przepis na ogórki kiszone z miodem 📖

Ogórki kiszone z miodem są nie tylko smaczne, ale też bardzo proste w przygotowaniu. Oto przepis:

Składniki:
- 1 kg świeżych ogórków
- 2 łyżki soli
- 3 łyżki naturalnego miodu
- 1 litr wody
- 3-4 ząbki czosnku
- garść świeżej zieleni (np. koperek, estragon)

Wykonanie:
1. Ogórki umyj i osusz. Jeśli są zbyt duże, przekroj je na pół.
2. Przygotuj marynatę: w rondlu zagotuj wodę i dodaj sól. Całość dokładnie wymieszaj, aż sól się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia.
3. Czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę, a zioła posiekaj.
4. Do przestudzonej marynaty dodaj miód, czosnek i zioła. Ponownie dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
5. Ogórki włóż do czystego słoika, delikatnie dociskając je do siebie.
6. Do słoja wlej przygotowaną marynatę tak, aby ogórki były w całości zanurzone.
7. Zamknij słoik szczelnie i odstaw w ciepłe miejsce (np. na parapecie) na około 3 dni.
8. Po tym czasie ogórki będą gotowe do spożycia. Możesz przechowywać je w lodówce lub w chłodnym miejscu.

Smacznego!

Podobne przepisy

ogórki konserwowe z miodem
kiszone ogorki
ogorki kiszone
ewa gotuje kiszone ogorki
ogorki kiszone w garnku