Przepis na klopsy mielone w sosie 📖
Potrzebne składniki:- 500g mięsa mielonego (np. wieprzowego lub wołowego)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka musztardy
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oleju roślinnego
Sos:
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 pomidory
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 400 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka cukru
Sposób wykonania:
1. Cebulę i czosnek bardzo drobno posiekaj.
2. W misce wymieszaj mięso mielone, posiekaną cebulę, czosnek, jajko, bułkę tartą oraz musztardę.
3. Dopraw do smaku solą i pieprzem, a następnie dokładnie wszystko wymieszaj.
4. Z masy formuj okrągłe klopsy o średnicy około 5 cm.
5. Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż klopsy z każdej strony na złoty kolor. Zdejmij je z patelni i odłóż na bok.
6. W tym samym garnku rozgrzej kolejne 2 łyżki oleju roślinnego i podsmaż na nim posiekaną cebulę oraz czosnek, aż zmiękną.
7. Dodaj pokrojone pomidory, koncentrat pomidorowy, bulion oraz cukier. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
8. Gotuj sos na średnim ogniu przez około 15-20 minut, aż pomidory się rozpadną i sos zgęstnieje.
9. Włóż klopsy do gotującego się sosu, przykryj garnek pokrywką i dusz je na małym ogniu przez około 20 minut, aż klopsy będą miękkie i soczyste.
10. Klopsy podawaj na talerzu z sosem, możesz je również udekorować listkami pietruszki.
Smacznego!